A bristoli Egyetem 4 éven át tartó kutatása arra az eredményre jutott, hogy azokban a családokban, ahol több tisztítószert használnak, ott kétszer akkora a kockázata annak, hogy a családban élő gyermekeknél légzőszervi megbetegedés alakuljon ki azokhoz a családokhoz képest, ahol kevesebb tisztítószert használtak.

Annak ellenére, hogy otthonunk tisztítása, takarítása mindennapos feladataink egyike, ugyanakkor a háziasszonyok döntő többsége még mindig olyan tisztítószereket választ, amelyek egyrészt veszélyeztetik saját, és környezetük egészségét - esetlegesen allergiát, vagy légzőszervi panaszokat okoznak -, másrészt szennyezik a környezetet.

Milyen tulajdonságokat érdemes figyelembe venni egy tisztítószer választásakor?

  • Ne képezzen gőzt, és ne tartalmazzon az emberi szervezet számára mérgező összetevőket.
  • Legyen környezetbarát, azaz használat után a környezetben képes legyen teljesen lebomlani.
  • Legyen gazdaságos. Vagyis koncentrátum formájában megvásárolható. Így a vízért, és a plusz csomagolásért nem kell fizetni.
  • Jó esetben pedig legyen annyira hatékony, hogy kevés elegendő legyen belőle a hatékony tisztításhoz.
  • Legyen sokoldalú a termék. Vagyis több munkafolyamat elvégzésére is legyen bevethető.

 

Szeretném bemutatni azt a termékcsaládot, amelyben a fenti összes elvárás megtalálható. A GNLD cég a 1960-as években elkezdte kifejleszteni a termékcsaládját, mivel szívügye volt az emberi egészség megóvása, és a környezetvédelem. Íme az általam leginkább kedvelt tisztítószerek, melyeket a cég forgalmaz:

 

Szuper 10 - az általános tisztítószer

Gyakorlatilag a teljes lakás takarítása elvégezhető vele. Kiválóan használható portalanításra minden lakkozott, és festett felületen. Taszítja a port, így ritkábban kell portalanítani. Nagyszerűen használható WC és fürdőszoba takarításra, a padló felmosására. A konyhában hatékony a pult, a tűzhely, és a hűtőszekrény takarításában. Jól helytáll a szőnyeg- és kárpittisztítás terén is, és az atkákat is hatékonyan pusztítja el a benne lévő citromsavnak köszönhetően. Ugyanakkor allergén anyagot nem tartalmaz, így a citrusfélékre allergiások is használhatják. Szintén a citromsavnak köszönhetően hangyairtónak is nagyszerűen megfelel. Nagyon jó folttisztító. Ablak-, tükör- és monitor tisztításhoz pedig olyan csekély hígítás kell, hogy elég a szóróflakon “pipáját” a szuper 10-be bemártani, összeszerelni a szóró flakont, amiben természetesen víz van, és kész is az ablakmosó folyadék.

 

LDC - a hatékony mosogatószer

Számomra egyik legmeglepőbb tulajdonsága, hogy hideg vízben is hatékonyan oldja a zsírt. Mindemellett kíméli a kezet is. Lehet használni folyékony szappanként, valamint ruhaneműkön zsír és olajfolt eltávolítására.

 

Disinfectant - a hatékony fertőtlenítő szer

Manapság egyre nagyobb igény van a hatékony fertőtlenítésre. Ez a termék 1:200-as hígításban is kifejti tisztító- és fertőtlenítő hatását. Fertőtlenítő hatása mellett baktériumölő hatása is van.

 

G1 - mosószer

A GNLD mosóporára is igazak a fenti állítások, vagyis nem tartalmaz mérgező összetevőket, 100%-ban lebomlik a természetben, és gazdaságos, mivel koncentrátum formájában kerül forgalomba, és nagyon sokáig elég. Kézi, és gépi mosáshoz is alkalmas. Számos mosópor használata során a mosószermaradványok a ruhák szálai között megtapadnak. Nem így a G1 mosópor. Így nem irritálja a bőrt, és nincs allergizáló hatása. Valamint megakadályozza hogy a mosógépben a fém alkatrészek rozsdásodni kezdjenek. Nem rakódik le a mosószer adagoló tartályban, és a csövekben sem.

Próbáljátok ki ti is ezeket a termékeket!

cistidla-gnld