Mit is jelent az, hogy táplálék-kiegészítő? Sokan idegenkedve fogadják annak gondolatát is, hogy táplálék-kiegészítőt fogyasszanak. Pedig érdemes tudni, hogy a vitaminokat, és az ásványi anyagokat tartalmazó termékek is a táplálék-kiegészítők közé sorolhatóak. De vajon tudjuk-e miért érdemes fogyasztani ilyen termékeket? 

 

Testünk egyre erősebb igénybevételnek van kitéve az erős légszennyezés, a feldolgozott élelmiszerek, a nem megfelelő táplálkozás, a fokozódó stressz, az esetleges élvezeti szerek közvetett, vagy közvetlen fogyasztása és a zöldségek és gyümölcsök vitamin- és ásványi anyag összetételének csökkenése révén. Ezen hatások némelyike ellen nem is igazán védekezhetünk közvetlenül, mégis sokat tehetünk az egészségünkért, ha megfelelő mennyiségű, és minőségű táplálék-kiegészítőt fogyasztunk ezáltal is optimalizálva a test működését, és csökkentve a negatív hatások erejét. 

Egy érdekes kutatás során vizsgálták a zöldségek és gyümölcsök vitamin és ásványi anyag tartalmát 1985-ben és 1996-ban. Az eredmények megdöbbentőek. 17-92% közötti csökkenés volt tapasztalható a vizsgált zöldségek és gyümölcsök vitamin és ásványi anyag tartalmában. 

Ebből is látható, hogy az élelmiszereink sokszor már nem tudják fedezni az optimális tápanyagbevitelt. Az egészségünk megőrzéséhez, immunrendszerünk erősítéséhez szakemberek javaslata alapján is támogatásra van szüksége a szervezetünknek, amit jó minőségű táplálék-kiegészítők fogyasztásával biztosíthatunk. 

kutatási táblázat

Szent-Györgyi Albert szerint “a vitamin olyan anyag, ami akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg.”  

Mivel a szervezet egy nagyon jól összehangolt gépezet, ami sokáig képes rossz üzemanyag mellet is látszólag jól működni, ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő összetételű és minőségű táplálék-kiegészítőket fogyasszuk. A megfelelő táplálék-kiegészítők fogyasztása során minden esetben jobb, és energikusabb testi működést tapasztalhatunk. A szervezet meghálálja a törődést.  

Nézzük mik a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok, amivel támogatni lehet a megfelelő testi működést. 

A-vitamin: Kész formája a retinol, de a szervezet elő tudja állítani karotinoidokból is. Ez utóbbi található a májban, sárgarépában, sütőtökben. Ha ezekből nem fogyasztunk elegendő mennyiséget, érdemes pótolni odafigyelve arra, hogy ugyanakkor fogyasszunk K, és D vitaminokat is, mivel ezek kölcsönösen hatnak egymásra. 

B-vitaminok: A B-vitamin vízben oldódó vitamin, így folyamatosan kiürül a szervezetből, folyamatos pótlásra van szüksége belőle a szervezetnek. Szükséges az idegek és az izmok növekedéséhez, megfelelő működéséhez. A B-vitaminok a húsban, teljes kiőrlésű gabonákban és a friss zöldségekben találhatóak. Legfontosabb B-vitaminok: B1 vitamin – tiamin, B2 vitamin – riboflavin, B3 vitamin – niacin, nikotinamid; B5 vitamin - pantoténsav, B6 vitamin, B7 vitamin – biotin, B9 vitamin – folsav, B10 vitamin, B12 vitamin, B13 vitamin,  

C-vitamin: Vízben oldódó vitamin, és hatékony antioxidáns. Az egyik legismertebb és leggyakrabban fogyasztott vitamin. Nagyobb mennyiségű bevitelre van szükség például fertőzéses megbetegedések, hasmenéses megbetegedések idején, vas-, illetve fehérjehiányban, valamint dohányzás esetén.  

D-vitamin: A D-vitamint a szervezet elő tudja állítani UVB sugárzás hatására, illetve táplálkozással is juttathatunk belőle a szervezetbe. Fontos szerepe van a csontképzésben, és amennyiben nem megfelelő a bevitele csökken a kálcium felszívódása is. Jótékony hatása van az immunrendszerre, a magas vérnyomásra, csökkenti a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. 

E-vitamin: Nagyszerű antioxidáns. A sejthártya épségét óvja, így védi a koszorúereket az érelmeszesedéstől, véd a trombózis, a szívroham és a szélütés ellen. Az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát csökkenti, illetni lassítja a kialakult betegség előre haladását is. Támogatja az immunrendszer védekező képességét, és gyorsítja a sebgyógyulást.  

K-vitamin: Zsírban oldódó vitamin, ami többek között együttműködik a D-vitaminnal a csontképzésben. Fontos szerepe, hogy befolyásolja a vér alvadási képességét. Hiányában a sejtek nem képesek megfelelően növekedni. Nagyon fontos szerepe van az idegsejtek egészségének megőrzésében.  

Az ásványi anyagokkal kapcsolatban érdemes tudni, hogy ellentétben néhány vitaminnal, azokat a szervezet nem képes előállítani, és ásványi anyagok nélkül nem érvényesülhet a vitaminok jótékony hatása. A szervezet hosszútávú tökéletes működéséhez nem elég egyetlen anyag pótlása, hanem az összes aránya, és az egyensúly arányának fenntartása fontos. Akár egy ásványi anyag hiányában sem tud a szervezetünk a legjobb formájában működni.  

Jöjjenek hát a legfontosabb ásványi anyagok: 
Kalcium (Ca): Élettani szerepe a csontok keménységének, nyomásszilárdságának fenntartásában van. Valamint felelős az ingerlékenység szabályozásában, az izom-összehúzódás megindításában, a véralvadásban, és egyes enzimek működésében.  

Kálium (K): A kálium a nátriummal együtt részt vesz az ingerületi folyamatokban, így az ideg, és izomműködés megfelelő fenntartásában.  

Magnézium (Mg): Szerepe az ideg, és izomműködésben, valamint számos enzim működésén keresztül a fehérje, szénhidrát, és zsíranyagcserében van. A kalciummal és a B6 vitaminnal kölcsönhatásban van. Sokféle magnéziumforma létezik, amelyek hasznosulásában lényeges különbségek mutatkoznak. 

Nátrium (Na): A szervezetben kicserélhető formában a test víztereiben, valamint kötött formában a kötőszövetekben és a csontokban található. Nehéz fizikai munka végzésekor, magasabb hőmérsékletű környezetben, erős verejtékezéskor egyszerre nagyobb mennyiségű nátriumot is veszíthetünk. 

Zink (Zn): Jellemzően a szemben, a hajban, a májban, a vesékben, és az izmokban található. Sok enzim alkotórésze. Megfázás, nátha és torokfájás esetén lerövidíti a gyógyulási időt.  

Jód (I): Jellemzően a pajzsmirigyben található a szervezetben. Részt vesz az anyagcsere szabályozásában, befolyásolja a növekedést, az idegrendszer működését, és közvetlenül hat a vérkeringésre is.  

Króm (Cr): Aktívan részt vesz a szénhidrátanyagcserében, elősegíti az inzulin hatását. A megfelelő króm mennyiség szervezetbe való bevitele nagy mértékben képes stabilizálni a vércukorszintet, így hasznos lehet cukorbetegek számára is. Képes növelni a szervezet teljesítőképességét, mivel segíti az aminosavak beépülését, gyorsítja a fehérje-szintézist, valamint az anyagcsere folyamatokra nézve is pozitív hatással van. Elősegíti a testzsír csökkenését.  

Mangán (Mn): Egyes kutatások szerint szerepet játszik a rosszindulatú daganatos állapotok kifejlődésének megakadályozásában. Az anyagcserefolyamatokra gyakorolt hatása komplex. Kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok (főként a pajzsmirigy- és nemi hormonok) előállításához. Szükséges a szénhidrát-anyagcsere normális lezajlásához, és segíti a vércukorszint szabályozásának folyamatát.  

Molibdén (Mo): Nagyon kis mennyiségben van jelen a szervezetben. Túlzott bevitele rézhiányt okoz. Hiánya enyhe esetben ingerlékenységet okoz, súlyosabb formában idegrendszeri tüneteket, például látászavart okoz.  

Réz (Cu): A szervezetben főleg a szemben, májban, szívben, vesében, az izomzatban és az agyban található. A vérképzésben és a központi idegrendszer zavartalan működésében is szükség van rá. Hiánya korai őszülést, laza, ráncos bőrt, karikás szemet, hajhullást okoz. 

Szelén (Se): A szelén funkciója szorosan kapcsolódik az E-vitaminéhoz, azaz antioxidánsként megköti a szabad gyököket, ezáltal gátolva a rák kifejlődését. Részt vesz a nehézfémek (arzén, higany stb.) megkötésében és eltávolításában. Az alacsony szelén szint a szívbetegségek kockázatát is fokozza. 

Vas (Fe): Vas nélkül az oxigén nem tud eljutni a sejtekhez, valamint a sejtek anyagcseréjében vesz részt. Emellett a csontokban és a májban jelentős mennyiségű vas raktározódik, ami szükség esetén egy ideig képes biztosítani a vérképzéshez elengedhetetlen vasat.