8 természetes megoldás ízületi fájdalmak ellen

Mivel az emberi test közel 400 ízülettel rendelkezik, és ezek folyamatos, és létfontosságú szerepet játszanak a test mozgatásában, és a flexibilitás biztosításában, ezért óhatatlanul előfordul, hogy időről időre valamilyen fájdalom jelentkezik bennük. Az ízületek különböző összetevőkből épülnek fel, mint például a porc, szalag, hártya, folyadék, és szövet. Ebből adódóan az ízületi fájdalomnak sok különböző oka lehet.

természetes megoldás ízületi fájdalmak ellen

A fájdalom okát jellemzően 3 kategóriába sorolhatjuk, ami további alkategóriákra bontható.

  • A fájdalmat okozhatja ízületi gyulladás, vagy egy fertőzés.
  • A fájdalom lehet mechanikai eredetű, melyet jellemzően az ízületi porc kopása és elhasználódása okoz.
  • Valamint a fájdalmat okozhatja egy sérülés, vagy baleset is.

Az alábbiakban bemutatunk 8 természetes megoldást, ami segíthet enyhíteni a fájdalmat, csökkenteni a gyulladást:

Csipkebogyó

A csipkebogyóból készült por a fájdalomcsillapítók hatékonyságát meghazudtolva képes csökkenteni az ízületi fájdalmat. A Kalifornia Egyetem és a Fredericksburg kórház munkatársai 287 beteg bevonásával vizsgálaták a gyulladásos ízületi betegséget, amikor erre az eredményre jutottak. Fontos érv még a csipkebogyó por mellett, hogy recept nélkül elérhető, és nincsenek mellékhatásai, míg ezek nem igazak a fájdalomcsillapítókra.

Vízfogyasztás

A test 75%-a víz. Ha kevesebb víz van a szervezetében, az hajlamosabb a kimerültségre, a betegségek elkapására és a szövetei gyorsabban öregszenek. Kevés víz fogyasztásakor lelassul a szervezet méregtelenítő képessége, a vesékben pangás jön létre, ami számos közvetlen és közvetett tünet kiváltó oka. Az ízületek kopásának egyik legjobb ellenszere a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás. Ezt számos kutatás támasztotta már alá és megfigyelésekkel is igazolható. Próbálja ki, hogy pár napig, egy hétig több folyadékot fogyaszt, és hamarosan látványos javulást figyelhet meg a csukló, a könyök és a térdízületek állapotában.

Étkezés

A gyakori, napi háromszori húsfogyasztás rossz hatással van az ízületi fájdalmakra. Ha zöldségekben gazdag étrendre vált, beiktatva esetleg egy-egy superfood étrendkiegészítővel, jelentős javulást figyelhet meg. Számos növény rendelkezik köztudottan gyulladáscsökkentő hatással. Ilyen például az áfonya, a szeder, és az egészséges olajok. Jó tudni viszont, hogy a margarinok éppen az ellenkezőjét érik el.

természetes megoldás ízületi fájdalmak ellen

B-vitaminok

Egy, a Journal of the American College of Nutrition-ban megjelent tanulmány szerint, a folsav (más néven B9) és a B12 enyhíti a csontízületi gyulladást. Egy újabb tanulmány pedig, amely a német Schmerz-ben jelent meg, a B1-, a B2- és a B12-vitamin fájdalomcsillapító hatását írta le. A kutatók szerint azonban gyorsabb, és hatékonyabb ha nagy mennyiségű B-komplex kiegészítést alkalmazunk, mintha egyenként kísérletezünk a B-vitaminokkal.

Glükozamin

A glükozamin (glucosamine) segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek működését és a porcszövetek újraképződését ezzel csökkentve az ízületi fájdalom gyakoriságát, és mértékét.

Kondtroitin

A kondroitin a porc egyik fő alkotóeleme, amelyet kiváló vízmegkötő képesség jellemez.

MSM

Az MSM egy széles körben elfogadott ízületi fájdalomcsillapító, a szerves kén egyik formája. Sportolóknál az MSM gyulladáscsökkentő hatása segíti a gyorsabb regenerálódást és az ízületek egészségét is megőrzi. Ízületvédők gyakori elemeként az MSM enyhíti az izomfájdalmakat, görcsöket, és a gyulladást.

Kollagén

A kollagén egy természetes fehérje. Nélkülözhetetlen építőanyaga a csontoknak, porcoknak, ínaknak, szalagoknak és egyéb kötőszöveteknek. Mivel fogyasztása serkenti az ízületek működését, így csökkenti a fájdalmat.

Blog

Kategóriák

Hasznos információkért kövesd a Facebook oldalunkat!

Írj nekünk