Valószínű ismerős a mondás: „Az vagy, amit megeszel!”.

A felgyorsult társadalomban nehéz lehet megtalálni az utat az egészséges táplálkozás felé. A fogyasztói társadalom igényeit kielégíteni próbáló élelmiszer ipar nagyon sok feldolgozott élelmiszert kínál. Segítve ezzel a felgyorsult életet, de nehezítve az egészséges táplálkozást. A feldolgozott élelmiszerek előállítása során több olyan anyag is kerülhet az élelmiszereinkbe, ami növeli ugyan az eltarthatóságot, javítja az ízeket, egyszerűsíti az előállítást, ugyanakkor káros az egészségre, ellehetetlenítve ezzel az egészséges táplálkozás iránti igény kielégítését. Így a mai világban az egészséges táplálkozás egyre inkább olyan téma, ami sokakat foglalkoztat valamilyen mértékben.

Rengeteg információ érkezik különböző forrásokból. Igazán nehéz megalkotni a saját magunk számára igaz adatokat, már csak azért is, mert a források egy része olyan, amit szaktekintélyként fogadhatnánk el. Pl: orvosok, természetgyógyászok, dietetikusok. Azonban az információk sok esetben igencsak ellent mondanak egymásnak.

Ebben a látszólagos zűrzavarban nyújthat segítséget az, ha saját magunk számára felállítunk néhány alapszabályt, és tartjuk magunkat ahhoz.

Íme néhány ötlet, ami támpontot nyújthat az egészséges táplálkozás terén:

1. Nem azért élünk, hogy együnk. Azért együnk, hogy éljünk! Bár a magyar konyha kifejezetten ízletes ételeket kínál, és a családi összejövetelek fontos része az étkezés, érdemes szem előtt tartanunk ezt a gondolatot. Nagyon finomak a sütemények, nyáron jól esik a fagyi, a lángos. Ugyanakkor érdemes figyelnünk a testünk jelzéseire. Ha egy étkezés után nem jól-lakottnak, energikusnak érezzük magunkat, akkor az elfogyasztott ételeket érdemes kerülni, vagy mértékkel fogyasztani. Ma már a legtöbb egészségtelen, vagy megterhelő ételnek, sütinek lehet alternatív megfelelőjét találni. Esetleg kis utána olvasással nagyon változatos, és tápláló recepteket lehet találni, ami ízlesben is megfelelő a számunkra.

2. Az éhség a szervezet tényleges jelzése, az étvágy egy hamis érzet. Az éhségérzet jelzi számunkra, hogy a szervezet energia készletei, tápanyag raktárai lemerültek. Ezzel szemben az étvágy, hogy mit kívánunk, nem feltétlen függ össze a szervezet tényleges igényeivel. Sokkal inkább érzelmi befolyás van a kívánások mögött. Érdemes figyelni a test jelzéseit mind mennyiség, mind minőség szempontjából.

3. Vízfogyasztás. A szervezet nagy része vízből áll. A különböző testi folyamatok során (izzadás, emésztés) ez kiürül. Amennyiben nem, vagy keveset pótol vissza az ember, akkor hamar a kiszáradás jeleit tapasztalhatja magán. Amikor száraz bőrt, fejfájást, száraz ajkakat tapasztal, pótolja a folyadékot. Érdemes odafigyelni arra, hogy a pótolt folyadék nagy része tiszta víz legyen.

4. Adjuk meg az étkezés módját, idejét. Az emésztési folyamat már a szánkban megkezdődik, hiszen a nyálnak fontos szerepe van a tápanyagok bontásában az emésztés során. Ezért fontos, hogy ne kapkodva, szinte rágás nélkül nyeljük az ételt. Rágjuk meg alaposan az ételt, és lehetőség szerint étkezés során kerüljük azokat a tényezőket, amik elvihetik a figyelmet az étkezésről. (tv, olvasás, stb.)

5. Közvetlen lefekvés előtt már ne együnk. Az alvás során a szervezet működése lelassul. Így nem marad idő az emésztési folyamatokra. Érdemes odafigyelni arra, hogy maradjon elég idő a szervezet számára feldolgozni az utoljára elfogyasztott élelmiszereket. Pár órával lefekvés előtt már ne együnk.

6. Kerüljük a drasztikus változtatásokat az étrendben. A hirtelen kalória megvonás nagyon megterhelő a szervezet számára. Egy idő után természetesen veszít a test a súlyából, de amint visszaállunk a „normál” étkezésre azonnal tartalékolni kezd. Ezért érdemes inkább életmód váltásban gondolkodni a gyors eredményt ígérő felkapott sztárdiéták helyett. Lehet hogy lassabb az eredmény, de fenntarthatóbb, és tartósabb.

7. Figyeljünk oda testünk belső tisztaságára is. Belül is szükséges a takarítás, méregtelenítés. Ez hozzájárul az egészség fenntartásához, visszaállításához. Érdemes jó minőségű tápanyagokat fogyasztani, tiszta vizet/ásványvizet fogyasztani, illetve fél évente, évente, vagy egy esetleges betegség után pre- / probiotikum fogyasztást beiktatni.

 

Kapcsolódó termék ajánlatunk: PROBIOTIKUM KOMPLEX

Vitaking-Probiotikum-csepp