Fontos szinten tartani a vérnyomásunkat, mivel nem csak a magas vérnyomás, hanem az alacsony vérnyomás is megterhelő a szervezetnek. A normál vérnyomás 120/80Hgmm plusz mínusz 20Hgmm. Az ez alatti érték tekinthető alacsony vérnyomásnak, más néven hipotóniának. Ez nem feltétlen kóros, hiszen sokan élnek ezzel panaszmentesen. Ugyanakkor a kórosan alacsony vérnoymás mellett, például tartósan 90/60Hgmm, jellemzően már tapasztalhatóak az alábbi panaszok közül akár több is:

  • szédülés
  • kábultság
  • fejfájás
  • ájulás
  • émelygés
  • hányinger
  • fáradékonyság
  • koncentrációs nehézség
  • elmosódó látás
  • hidegrázás

 

Sok embernél csak álló helyzetben jelentkeznek a tünetek. Ezt poszturális (testhelyzettől függő) hipotóniának nevezik. Ebben az esetben a testhelyzet változástól, például hirtelen felállástól olyan gyorsan eshet le a vérnyomás, hogy az akár ájuláshoz vezethet.

Nézzünk néhány vérnyomás emelő módszert, amit kis odafigyeléssel könnyedén beilleszthetünk a mindennapjainkba szükség esetén.

1. Növeljük meg a sófogyasztást! A sóról köztudott, hogy emeli a vérnyomást, így ugyan magas vérnyomás esetén kerülendő lehet a túlzott sófogyasztás, alacsony vérnyomás esetén beépíthetőek az étrendbe a sósabb fogások.

2. Kerüljük az alkoholos italokat! Ugyan a jelentős mennyiségű alkohol éppen emeli a vérnyomást, egy pohár bor egy picit lejjebb is viheti az értéket, így akik jellemzően alacsony vérnyomással élnek, azoknak érdemes megfontoltan dönteni az alkoholos italok fogyasztása esetén.

3. Beszéljük át a gyógyszereink szedését az orvosunkkal! Bizonyos gyógyszerek csökkenthetik a vérnyomást. Például antidepresszánsok, vízhajtók. Ezért a kardiológusunkat mindig tájékoztassuk a szedett gyógyszereinkről.

4. Keresztezzük a lábunkat! Ez a pozíció emeli a vérnyomást, éppen ezért nem szabad vérnyomásméréskor így ülni. Szédülés, és gyengeség esetén viszont hasznos lehet.

5. Igyunk rendszeresen vizet! A megfelelő vízfogyasztás kiegyensúlyozhatja a vérnyomást. Így érdemes akkor is kortyolni, amikor nem érezzük szomjasnak magunkat.

6. Együnk gyakrabban kevesebbet! A gyakori kis adagok megelőzhetik a vérnyomás esést. Ugyanakkor főként idős magas vérnyomás betegeknél előfordul az evés utáni vérnyomás csökkenés. Ilyenkor nekik érdmes evés után lefeküdni egy rövid időre.

7. Hordjunk kompenzációs zoknit! Ezek a zoknik csökkentik a lábszárakban keringő vér mennyiségét, így az máshová áramolhat.

8. Kerüljük a hirtelen pozícióváltozásokat! Mivel bizonyos esetekben az alacsony vérnyomást a hirtelen testhelyzet váltás okozza, ezért ha odafigyelünk arra, hogy időt adjunk a testnek a helyzetváltoztatáshoz, csökkenthetőek a tünetek. Például a hirtelen felállás helyett az ágyban először üljünk fel, és csak néhány másodperc elteltével álljunk fel.

9. Ne legyünk hosszasan tűző napon, és meleg vízben! A meleg jobban kitágítja az ereket, vagyis alacsonyabbá teszi a vérnyomást. Így a meleg vizes fürdőkben, a kádban, illetve a tűző napon is csak rövid ideig ajánlatos ülni, vagy állni.

10. Mozogjunk rendszeresen! Sporttal a keringés javul, így a panaszok is enyhülnek.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha az alacsony vérnyomás panaszokat okoz, akkor érdemes egy kivizsgálást kérni orvosunktól, mivel számos ok húzódhat meg a háttérben. Például egy rosszul kialakított diéta, bizonyos gyógyszerek, fertőzések, mellékvese működési problémák. Ezek kezelése mindenképpen orvosi figyelmet igényel, amihez a fent említett tünetek vezethetnek el.

hypertension-867855_640